Invasieve soorten

De lijst met invasieve plantensoorten wordt steeds groter, IBOR Advies houdt zich niet alleen bezig met de bestrijding van Japanse duizendknoop , maar ook met andere plantensoorten

Knolcyperus (Cyperus esculentus),
Is een vaste plant die behoort tot de cypergrassenfamilie. Het is een hardnekkig onkruid in de teelt van en aantal akkerbouwgewassen. Knolcyperus vermeerdert zichzelf hoofdzakelijk vegetatief, dit kan dan ook snel gaan bij de bewerkingen op een akkerland.

De plant wordt 30-80 cm hoog en heeft lange wortelstokken, afhankelijk van de leeftijd van de plant ongeveer 1cm grote knolletjes. Knolcyperus bloeit van juli tot oktober

Reuzenberenklauw (Heracleum mantegazzianum)
Is een meerjarige plant uit de schermbloemenfamilie, in de 19de eeuw ingevoerd als tuinplant. Sap van deze plant is schadelijk voor huid en ogen. Sinds 2 augustus 2017 in alle landen van de Europese unie verplicht te bestrijden.

Japanse duizendknoop (Fallopia japonica)
Een plant uit de duizendknoopfamilie. De plant komt oorspronkelijk uit Japan. De Japanse duizendknoop heeft een groot negatief effect heeft op de leefomgeving. Het is een echte woekeraar en veroorzaakt hierdoor schade aan (ondergrondse) infrastructuur zoals kabels, leidingen, wegen, rioolbuizen, funderingen etc. Bovendien laat hij geen ruimte over voor andere planten en heeft de Japanse duizendknoop een negatief effect op de biodiversiteit en natuurlijkheid in ons land.


Bestrijding van de invasieve plantensoorten kan op veel manieren plaatsvinden. IBOR heeft verschillende technieken toegepast, waardoor we wat ervaring op hebben kunnen bouwen in verschillende situaties.

Om uiteindelijk tot de juiste bestrijding te komen van bijvoorbeeld Japanse duizendknoop is vaak een advies op maat nodig. Wij hebben een sterke voorkeur voor bestrijding met elektriciteit, maar niet in elke situatie is dit voldoende om op het juiste moment van de plantensoort af te komen.